Saturday, 21 April 2012

AYAM GORENG MAMAK




Resepi Ayam Goreng Ala-Mamak ( sumber :  Majalah Rasa )
1 ekor ayam  ( di potong 4 @ 6 )
5 sudu makan pes bawang putih
5 sudu makan pes halia
5 sudu makan serbuk cili
2 sudu teh serbuk ketumbar
2 sudu teh serbuk jintan manis
1 biji telur
Tepung beras secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Daun kari ( di goreng sekejap dan di tabur pada ayam)
Cara penyediaan
1. Gaul ayam bersama pes bawang putih, pes halia, serbuk ketumbar, serbuk ketumbar dan garam hingga sebati.
2. Perap selama 30 minit.
3. Kemudian salutkan ayam dengan telur dan tepung beras.
4. Panaskan minyak dan gorengkan ayam dalam deep frier pada suhu 160 darjah celcius selama 15 minit atau hingga masak.
5. Angkat dan toskan!! Taburkan dengan daun kari goreng  dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment