RESEPI NASI AYAM IPOH
Resepi Asal: Quinnie, Myresipi
Sumber: Kak Nor Secubit Garam
Bahan Untuk Sup:-
air secukupnya
4 bawang putih diketuk
3 inci halia di hiris
3 helai batang bawang
1 biji sengkuang dipotong dadu
1 sudu besar serbuk lada sulah
Bahan Untuk Ayam:-
1 ekor ayam
3 biji bawang putih
* 1 inci halia
* 3 sudu besar kicap lemak manis
2 sudu besar sos tiram dan
1 sudu besar cuka
1 sudu besar madu
Bahan Utk Nasi:-
4 mug beras
4 1/2 mug air rebusan ayam
2 inci halia
* 3 biji bawang putih
* 3 helai batang daun bawang (ambik bhgn bawah dia...yg ada buah dia tu sekali)
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar sos tiram
2 helai daun pandan
4 sudu mentega
Cara2:-
Mula2
buat air rebusan ayam...(bahan2 dalam sup) masukkan semua
bahan...kecuali sengkuang dan serbuk lada sulah. tutup periuk dan masak
hingga didih.Selepas air mendidih, masukkan ayam. biar ia masak selama
20 minit. selepas 20 minit, angkat ayam tadi dan toskan.
Method Untuk Nasi
Mula2
masukkan majerin dalam periuk elektrik, biar ia mencair, kemudian
masukkan bahan* yg telah di blend. biar naik bau. kemudian masukkan
batang bawang dan daun pandan. bila dah layu sikit masukkan sos tiram
dan minyak bijan. kacau2 sekejap,kemudian masukkan beras, sedikit garam
dan air rebusan ayam. biarkan hingga nasik masak
Method Untuk Ayam
Ayam
yg telah di toskan tadi di masukkan kedalam satu magkok besar. masukkan
bahan* yg telah di blend dan semua bahan2 lain...kacau2 rata dan
biarkan 1/2 jam. selepas ayam diperap, boleh lah digoring atau di bakar
dalam oven. kalau nak goring jgn goring terlalu lama...agak2 kaler dia
dah bertukar kehitaman boleh diangkat terus.
Method Untuk Sup:-
Baki
air rebusan tadi didihkan kembali bersama sengkuang dan serbuk lada
sulah. kalau air rebusan dah berkurangan boleh lah di campur dengan air
biasa. masak hingga didih. perasakan sup. (Saya masukkan 1 kuib ayam dan, garam untuk ini)
selepas
semua dah masak, boleh la di makan...cara penyediaan...timun, tomato
dipotong nipis2. daun sup dan bawang di potong halus dan di masukkan
kedalam sup tadi.
Bahan Untuk Cili
10/15 biji cili burung
6 biji cili merah
sedikit halia (ambik dari rebusan)
5/6 biji bawang putih
1 biji limau kasturi/nipis
sedikit air dari air rebusan ayam
garam dan gula secukupnya
(Masukkan semua bahan didalam blender dan blend hingga hancur)
Bahan Untuk Kicap:-
5 biji cili burung
sedikit halia (ambik dari rebusan)
4/5 biji bawang putih kicap
secukupnya air rebusan ayam
secukupnya tepung jagung di campur dgn air secukupnya (utk pekatkan)
(Blend
semua bahan kecuali tepung jagung. selepas blend isi dalam periuk dan
panas kan atas dapur. agak2 dah panas..boleh la di masukkan tepung
jagung dicampur air secukupnya utk memekatkan kuah)
Bahan Hiasan
tomato, salad, daun sup dan bawang, timun
No comments:
Post a Comment