Sunday, 15 April 2012
NASI AYAM HAINAN
Resepi Dari Blog: Masam Manis - http://fromintankitchen.blogspot.com
NASI AYAM HAINAN
By : Ros
Rujukan : Bukan Sekadar Masakan
Bahan A ~ Ayam
1 ekor ayam
3 biji bawang putih dicincang halus atau diblender
1/2 buku halia saiz sederhana ~ dipotong nipis
1 kiub pati ayam maggi
sedikit garam
Mula-mula letak se-ekor ayam dlm periuk dan masukkan air
Biar ayam tenggelam, masukkan juga bawang putih dan halia
Kemudian masukkan garam dan kiub pati ayam, rebus ayam hingga masak lebih kurang 1/2 jam.
Angkat ayam dan ketepikan.
Ita bakar ayam ni sekejap dalam oven
Bila nak makan baru di potong ayam ni
Letakkan sedikit kicap cair dan renjiskan sedikit minyak bijan
Baki air ayam jangan di buang kita akan gunakan untuk menanak nasi dan untuk sup
Bahan B ~ Nasi
4 cawan beras biasa atau beras jasmine ~ kuantiti beras ikut isi rumah
2 sudu besar minyak
2 biji bawang putih
2 inci halia ~ dihiris nipis
1 sudu besar minyak bijan
2 helai daun pandan ~ disimpul
Rempah tumis 4 sekawan ~ ita tambah
secubit garam
Beras di cuci bersih
Masukkan beras dalam periuk nasi bersama daun pandan
Ketepikan
Panaskan minyak dan tumis rempah tumis
Masukkan bawang putih, dah halia, dan masak hingga agak garing
Bahan ni kita bahagi 2
separuh bahan tumis digunakan untuk masak nasi
separuh lagi akan digunakan untuk sup ayam nanti,
Setelah di keluarkan separuh bahan tumis untuk sup,
Masukkan separuh air rebusan ayam tadi ke dalam periuk
Masak sekejap hingga didih
Kemudian kita curahkan dalam periuk nasi
masak nasi seperti biasa dan masukkan juga sedikit minyak bijan.
Bahan C ~ Sup
1/2 bahagian air rebusan ayam tadi
1/2 bahagian bahan tumis nasi ayam
daun sup
Carrot ~ ita hambah
1 sup bunjut ~ ita tambah
Secubit garam
Di dalam periuk lain masak sup ayam hingga mendidih
Masukkan separuh bahagian bahan tumis nasi ayam tadi,
Perasakan garamya
Akhir sekali masukkan pula daun sup, tutup api,
Bahan D ~ Sambal Lada
1 biji capcicum merah ~ ita letak 5 biji cili merah
2 biji bawang putih
1/2 biji bawang besar
3/4 buku halia saiz sederhana ~ agak2
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar gula
2 sudu besar sos cili maggi atau sos cili thai
1 sudu besar cuka makan
Kisar semua bahan
Masak atas api sederhana hingga kuah sos pekat.
Sedia di hidangkan Nasi Ayam bersama, sup ayam, sambal lada , ayam dan ulam-ulaman seperti timun , daun salad dan tomato.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment